شبکههای کامپیوتری
معرفی گرایش شبکههای کامپیوتری
مجموعه کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات (IT)
فناوری اطلاعات همان طور که بهوسیله انجمن فناوری اطلاعات آمریکا (ITAA) تعریف شدهاست، به مطالعه، طراحی، توسعه، پیادهسازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستمهای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصا برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه میپردازد.
به طور کوتاه، فناوری اطلاعات با مسائلی مانند استفاده از رایانهها و نرمافزار سروکار دارد تا از این طریق تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات به شکلی مطمئن و ایمن انجام پذیرد.
دانش فناوری اطلاعات و رایانه با هم فرق میکنند، هرچند در موارد زیادی نیز با هم اشتراک دارند. به طور خلاصه اگر علم رایانه را مشابه مهندسی مکانیک بگیریم، فناوری اطلاعات مشابه صنعت حمل و نقل است و این یعنی فناوری اطلاعات بسیار از علم رایانه وسیعتر (و پیچیده تر) است. این اصطلاح در دهه ۱۹۹۰ جایگزین اصطلاحات پردازش دادهها و سیستمهای اطلاعات مدیریت شد که در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۶۰ بسیار رایج بودند. فناوری اطلاعات معمولاً به کلیه فناوریهائی اشاره دارد که در پنج حوزه جمع آوری، ذخیره سازی، پردازش، انتقال و نمایش اطلاعات کاربرد دارند.
اخیرا تغییر اندکی در این عبارت داده میشود تا این اصطلاح به طور روشن دایره ارتباطات مخابراتی را نیز شامل گردد. بنابراین عدهای بیشتر مایلند تا عبارت «فناوری اطلاعات و ارتباطات» (فاوا) (Information and Communications Technology) یا به اختصار ICT را به کار برند.
اما شبکههای کامپیوتری مجموعهای از کامپیوترهای مستقل متصل به یکدیگرند که با یکدیگر ارتباط داشته و تبادل داده میکنند. مستقل بودن کامپیوترها بدین معناست که هر کدام دارای واحدهای کنترلی و پردازشی مجزا بوده و بود و نبود یکی بر دیگری تاثیرگذار نیست.
هدف از رشته شبکه های کامپیوتری تربیت افرادی است که در زمینه مطالعه، طراحی، ساخت، راهاندازی و نگهداری سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری، شبکه های کامپیوتری و همچنین جمعآوری، سازماندهی، طبقهبندی، استفاده و انتقال اطلاعات و مدیریت فرآیند آنها تبحر لازم را داشته باشند.
دانشجویان این رشته در طول تحصیل به مطالعه و شناخت انواع معماری های رایج در شبکه های کامپیوتری، سیستم های توزیع شده، ارزیابی کارایی شبکه های کامپیوتری، طراحی ساز و کارهای برگرفته از طبیعت برای مدیریت شبکه: جامعه شناسی، اقتصاد، زیست شناسی و… می پردازند.
شبکه های کامپیوتری همچنین با سایر رشته ها و گرایشهای کامپیوتر نظیر تجارت الکترونیک، ارتباط و همکاری نزدیک دارد. پیکربندی و پیاده سازی شبکه های کامپیوتری وبرنامه نویسی تحت شبکه و پیاده سازی سیستمهای توزیع شده (مانند پایگاه داده های توزیع شده یا سیستم عاملهای توزیع شده) از دیگر فعالیتهای کارشناسان این رشته است.
در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور ارشد و نیز افرادی که در بازار کار و کاریابی به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: برنامه درسی(سرفصل) و تعداد واحدها، دانشگاه های دارای رشته ارشد فناوری اطلاعات گرایششبکه های کامپیوتری، معرفی سایر گرایشهای ارشد و دکترای فناوری اطلاعات (IT) (به منظور ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر آموزش عالی) و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود.
برنامه درسی (سرفصل) ارشد فناوری اطلاعات گرایش معماری سازمانی و تعداد واحدها :
تعداد کل واحدها : ۳۲ واحد
دروس اصلی : ۱۵ واحد
دروس اختیاری : ۹ واحد
سمینار : ۲ واحد
پایان نامه : ۶ واحد
دروس اجباری
شبکه های کامپیوتری پیشرفته
امنیت شبکه
ارزیابی شبکه های کامپیوتری
سیستم های توزیعی
مدیریت شبکه های کامپیوتری و مخابراتی
روش تحقیق و سمینار
پایان نامه
دروس اختیاری
شبکه های با پهنای باند بالا
شبکه های نوری
معماری شبکه های ذخیره سازی
مباحث ویژه در شبکه های کامپیوتری
شبکه های بی سیم
تأمین کیفیت در شبکه های مخابراتی و کامپیوتری
پردازنده های شبکه ای
دانشگاههایی که در رشته ارشد فناوری اطلاعات گرایش شبکههای کامپیوتری پذیرش دانشجو دارند
بر اساس دفترچه انتخاب رشته ارشد ۱۳۹۵
دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
دانشگاه فروسی مشهد
دانشگاه بوعلی سینا همدان
دانشگاه صنعتی شیراز
دانشگاه اصفهان
دانشگاه تبریز
دانشگاه صنعتی سهند تبریز
دانشگاه ارومیه
دانشگاه یزد
تهیه و تنظیم
ارسطو خلیلی فر
سرویس دانشگاهی پایگاه خبری بابان نیوز